Kassaregister
Automatisera din bokföring med SIE

Läs mer om hur du automatiserar din bokföring med SIE

J
Skrivet av Jenni Ojanen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Strunta i alla utskrivna dagsrapporter och timmar av arbete för bokföring. Nu kommer både ni och er revisor kunna spara otroligt mycket tid genom att automatisera allt arbete! Lägg din energi på det som är värt, dina kunder.

Vad är SIE?

SIE är en superfiffig lösning för bokföring. Istället för att manuellt bokföra

din försäljning, dag för dag, kan du eller din revisor enkelt ladda upp en

SIE-filen från Timma. Filen kommer bokföra alla transaktioner för hela

månaden, dag för dag, med endast några få knapptryck! Smidigt – eller hur?

Varför SIE?

Att gå mot digital bokföring och låta datorerna sköta allt arbete sparar dig

väldigt mycket tid och kostnader! Du kan nu väldigt tryggt sluta spara och skriva ut dina dagsrapporter, Timma gör allt åt dig. Skriv ut en SIE-filen och skicka

månadsrapporten till din revisor så bokförs allt automatiskt.

Hur kommer jag igång med SIE?

För att komma igång med SIE rekommenderar vi att du först kontaktar

personen som sköter din bokföring för att tillsammans gå igenom

inställningarna.

1. Börja med att gå in under Rapporter > SIE inställningar för att bestämma hur SIE-filerna ska konteras vid bokföringen.

2. Under inställningar finner du alla olika konton som kan användas vid bokföring. Här ni själva välja vilka konton som försäljning & kostnader ska bokföras mot och ni är fria att ändra alla kontonummer samt benämningarna för kontona. (Tydligare förklaring finner ni längre ner i detta dokument).

3. Under Rapporter > Bokföring finner SIE-rapporten under Månadsrapporter. SIE är något ni sköter på månatlig basis, det ska alltså inte laddas ner varje dag. Filen innehåller redan all din försäljning för samtliga dagar för hela månaden med datum och tid. Ladda ner SIE-rapporten och skicka eller ladda upp den i ditt bokföringsprogram, sen är du klar!

Vanliga frågor & svar om SIE

Kan jag ändra tabellnummer?

Svar: Ja, du kan redigera och välja kontoplanen ni vanligtvis använder i er bokföring.

Jag vill inte ha med alla dessa konton när jag bokför, hur tar jag bort något?

Svar: Du behöver inte ta bort något i Timma utan ni kan själva välja vad som ska laddas upp när ni väl är inne i bokföringsprogrammet. Dessutom följer inget konto som inte har använts med i SIE-filerna. Alltså, om ni inte sålt några produkter/tjänster med 12% MOMS kommer inte heller någon sån försäljning att registreras eller finnas i SIE-filen och således inte bokföras.

Vad händer om jag bokfört en öppen faktura som sedan markerats som betald?

Svar: SIE-filerna håller koll på vilka fakturor som är öppna och vilka som är betalda, så länge ni markerar detta i Timma.

Obs. Se över alla fakturor för månaden innan du laddar ner SIE-fil. Om en faktura

markeras som betald efter att SIE-filen laddats ner och överförts till bokföringsprogrammet behöver det korrigeras manuellt.

Hur fungerar det med presentkort?

Svar: Viktiga anmärkningar vid bokföring av presentkort. Om samma företag både säljer och nyttjar presentkortet sköts bokföringen automatiskt med SIE. Om skilda företag säljer och nyttjar presentkortet krävs ett manuellt tillägg i bokföringen. Detta gäller då exempelvis:

Företag X (Salongen) säljer ett presentkort men Företag Y (Hyrstol) nyttjar presentkortet vid försäljningen av tjänst/produkt. Samma gäller i ett omvänt scenario eller generellt då två olika företag är involverade i hanteringen av ett och samma presentkort.

Om vi kikar på exemplet ovan gäller följande: Vid försäljning registreras en skuld ut mot kund hos Företag X (Salongen) som sålt presentkortet. När presentkortet sedan nyttjas av Företag Y (Hyrstolen) kommer skulden först att manuellt behöva bokföras bort hos Företag X (Salongen), detta eftersom skulden inte längre är aktuell. Samtidigt kommer Företag Y (Hyrstolen) att bokföra en försäljning av en tjänst/produkt med ett presentkort där inga pengar har betalats in. Försäljningen av tjänsten/produkten bokförs via SIE-filen men inköpet av presentkortet behöver bokföras manuellt. Inköpet av presentkortet kan exempelvis registreras på en faktura som Företag Y (Hyrstolen) skickar till Företag X (Salongen).

Manuellt tillägg som krävs är följande:

1. Företag X (Salongen) som sålt presentkortet behöver

bokföra bort sin skuld ut mot kund.

2. Företag Y (Hyrstolen) behöver bokföra en intäkt av

presentkortet.

Obs. Detta kommer automatiseras i framtiden.

Behöver jag skriva ut mina dagsrapporter?

Svar: Nej, du behöver inte skriva ut dina dagsrapporter/z-rapporter. Du kan skicka en månadsrapport med samtliga z-rapporter tillsammans med SIE-filen. Dessa kan användas som verifikationer för månadens bokföring och sparas digitalt.

Varför kommer verifikationsserierna som I och R?

Svar: För att strukturera din bokföring kan du med fördel använda dig av olika verifikationsserier för olika typer av bokföringstransaktioner. Om du använder Fortnox kan du läsa mer under följande länk: Verifikationsserier

Varför registreras inte kortbetalningar på bokföringskontot för bankkonto-betalningar?

Svar: När du tar emot en kortbetalningar tar det vanligt vid 1-3 bankdagar innan pengarna betalas in, förutsatt att du inte glömt göra ett dagsavslut. Detta är alltså en skuld som ska betalas in till ditt företag och kan därför inte registreras som en mottagen betalning förrän pengarna faktiskt kommer in på bankkontot. Detta kan dels ske i en klumpsumma för flera dagar och även sträcka sig över två olika månader, exempelvis ifall kortbetalningen utfördes den sista i en månad och betalades in på bankkontot den första i nästkommande månad. Därför konteras kortbetalningarna manuellt om när inbetalningen är genomförd!

Förklaring för kontoplaner och tabellen

Konto för obetalda fakturor och kundfordringar

När du skapar en faktura i Timma kommer den fakturan att registreras som en kundfordring, alltså att kunden är i skuld till ditt företag, och registreras i din bokföring som sådan.

Konto för fordringar från Timmas onlineförsäljning

När ni säljer något via en av våra tilläggstjänster som exempelvis marknadsplatsen (timma.se) eller kortbetalningar vid tidsbokning, registreras det att ni sålt en tjänst och inväntar pengar. Detta är en skuld som Timma som tredje part har gentemot er. När pengarna betalats in av oss och finns på ert bankkonto behöver det konteras manuellt.

Observera att denna post behöver konteras manuellt när pengarna blivit / är inbetalda på ert bankkonto. Detta är något som er revisor/ansvarig för bokföring behöver se över vid bokföringen. Vi rekommenderar att ni gör detta minst en gång i månaden.

Konto för kortbetalningar

Denna post avser kortbetalningar som tagits emot på salongen. Detta bokförs först som en fordran eftersom ett belopp har tagits emot men inte betalats in på ert bankkonto. När pengarna väl är insatta av er inlösare och ni ser pengarna på kontot ska detta manuellt konteras mot bokföringskontot för betalningar till bankkonto.

Konto för kontantbetalningar

I detta konto registreras all försäljning där ni använt kontanta medel vid försäljning. Här registreras er försäljning av produkter, tjänster och presentkort när ni mottagit kontanter.

Konto för betalningar till bankkonto

I detta konto registreras försäljning av produkter, tjänster och presentkort när ni mottagit pengarna från fakturor eller andra betalmetoder som går direkt in till bankkontot.

När en obetald faktura markerats som betald inne på Företag > Fakturor kommer den via SIE-filen att konteras om från kontot ”obetalda" fakturor och "kundfordringar” till ”Konto för bankkonto”. Det sker alltså automatiskt och inget manuellt tillägg behövs för att registrera detta i er bokföring!

Konto för Swish

I detta konto registreras all försäljning där ni använt Swish vid försäljning. Här registreras er försäljning av produkter, tjänster och presentkort när ni mottagit

Swish betalningar.

Konto för Klarna

I detta konto registreras all försäljning där ni använt Klarna vid försäljning. Här registreras er försäljning av produkter, tjänster och presentkort när ni sålt er faktura till Klarna. Eftersom Klarna köper er faktura och betalar ut beloppet omgående registreras detta inte som en kundfordring eller liknande, utan en direktförsäljning.

Konto för Presentkort

När ni säljer ett presentkort står ni i skuld till kunden fram till dess att kunden nyttjat presentkortet. Således registreras presentkort som en skuld ut mot kund och skrivs av när kunden nyttjar presentkortet och registreras som en försäljning av antingen produkter eller tjänster.

Obs. Se vanliga frågor & svar för mer information om presentkort som

säljs och nyttjas av olika företag.

Konto för försäljning med 25% Moms – All försäljning av produkter och tjänster

som har en momssats på 25%

Konto för försäljning med 12% Moms – All försäljning av produkter och tjänster

som har en momssats på 12%

Konto för försäljning med 6% Moms – All försäljning av produkter och tjänster

som har en momssats på 6%

Konto för försäljning med 0% Moms - All försäljning av produkter och tjänster som har en momssats på 0%.

Konto för Moms från tjänster köpta via Timma (Ex. provision för onlineförsäljning & försäljning på Timma.se) – När du exempelvis säljer en behandling

eller ett presentkort via Timma.se tar Timma en procentuell avgift för försäljningen (enligt ovan). Detta registreras alltså som en vanlig kostnad för inköp av tjänster där

Moms är inkluderat. I detta konto registreras Moms för tilläggstjänster köpta via Timma, ex. när ni säljer behandlingar via Timma.se eller presentkort sålda via hemsidan.

Konto för försäljning av tjänster – Konto där all typ av tjänsteförsäljning registreras.

Konto för försäljning av produkter – Konto där all typ av produktförsäljning registreras.

Konto för kostnader från tjänster köpta via Timma (Ex. provision för onlineförsäljning & försäljning på Timma.se) – Alla tilläggstjänster som ni köper av Timma som inte kommer med på fakturan registreras i detta konto. Exempelvis kostnaden/provisionen som Timma tar vid online-försäljning via er egen hemsida eller försäljning av behandlingar på Timma.se.

Kostnadsplats – För er som har flera salonger och vill kunna ladda upp separata SIE-

filer för varje salong. Genom att välja kostnadsplats väljer ni för vilken salong SIE-filen

och bokföringsunderlaget ska gälla.