Resurser

Denna artikel förklarar vad Resurser är i Timma och hur man kan använda sig av dem.

Michelle Liljefors avatar
Skrivet av Michelle Liljefors
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innehåll

Hur du skapar en resurs

Vissa av dina tjänster kan kräva ett särskilt rum eller en särskild maskin för att kunna utövas. För detta, har Timma skapat resurskalendern. Om din salong exemeplvis har ett massagerum som två personer utnyttjar för massage, kan Resurs säkerställa att ni inte får en dubbelbokning även om den andra personens kalender är tillgänglig. Följ instruktionerna nedan för att komma igång med Resurser.

1. Gå till Företag- Resurser- välj + knappen och lägg till en resurs (detta kan endast göras av administratörer)

Koppla en resurs till en tjänst

När du har lagt till en Resurs måste du bestämma vilka tjänster som tillhör resursen under Tjänster-sidan. Använd Resurs-kolumnen under Individuella inställningar för detta. Kom ihåg att Spara dina inställningar när du är klar. Detta måste göras för samtliga användare som nyttjar resursen.

1. Gå till Tjänster > Individuella Inställningar och välj sedan vilka tjänster som ska kopplas till resursen. Avsluta med “Spara förändringar”

När du är klar med dessa steg har du aktiverat Resursen. När en tjänst kräver en resurs, kommer den bokningsbara tiden att tas bort under tiden resursen är nyttjad. På så sätt eliminerar vi risken för dubbelbokningar. Du kan skapa dubbelbokningar i kalendern om du så önskar, Timma kommer då att ge dig en varning om att resursen redan är i bruk under den tid du vill boka.

Du kan använda se över hur resursen bokas in i kalendern genom att klicka på resursknappen och sedan välja den aktuella resursen. Bokningar som nyttjar resursen markeras mörkare.

Om du försöker att boka en tid samtidigt som en existerande bokning nyttjar resursen, kommer Timma att varna dig genom att meddela att “Resursen kolliderar”.

Om du väljer “spara” efter detta, kommer Timma att återigen varna dig om att resurserna kolliderar för denna bokning. Du kan därefter välja Ok och skapa din bokning.

Vad är en resursanvändare?

En resursanvändare är en användare som utnyttjas som en resurs på så sätt att du kan använda dem för att blockera särskilda tjänster under särskilda tider. Exempelvis, om en frisör endast vill erbjuda färgningar på eftermiddagen kan de använda resursanvändaren för att blockera färgningar under morgontider.

Använd resursanvändare för att blockera bokningar av en särskild tjänst vid särskilda tider

1. Gå till Företag - Användare

1. Skapa en nu användare och välj Kostnadsfri användare under Fakturauppgifter, och Resurskonto under Anledning för kostnadsfri användning.

2. Dölj resursen från onlinebokningen under Mitt konto enligt bilden nedan.

1. Gå till Företag- Resurser, och skapa en resurs för att blockera tider. Exempelvis i detta fall “Blockera tider”.

1. Gå därefter till Tjänster > Individuella Inställningar, och välj en tjänst från “Egen Tid”-kategorin och aktivera “blockera tider”-resursen för resursanvändaren. Kom ihåg att säkerställa att du ställer in inställningar för rätt användare. Avsluta med att Spara förändringar.

1. Ändra sedan användare till dig själv under Individuella Inställningar. Aktivera resursen “blockera tider” på de tjänster som du önskar att blockera under särskilda tider. Notera att du kan endast ha en resurs per tjänst.

1. I resursens kalender, lägg in tjänsten du tidigare valde för att blockera tid under de tider du vill blockera tjänsterna du valde i föregående steg. I detta fall heter tjänsten Ej Bokbar.

I bilden ovan har användaren Saga blockerat tjänsterna “Klippning” och “Luggklippning” genom att lägga “Ej bokbar” på reusrsanvändaren Blockera varje dag, mellan 9-13. På så sätt kan endast “Färgning & Klippning (kort)” och “Färgning och klippning (långt)” bokas efter klockan 13.00.

OBS! Om du vill blockera samma tider för samma dagar under en längre tidsperiod, kan du välja Repetera eller lägga till andra-knappen när du lägger in din bokning i kalendern.

Om det är ett flertal Användare som vill använda resurs-blockering är det lättast att skapa egna resurser för samtliga användare separat, givet att ni inte vill blockera samma tider och tjänster.