Löner

Denna artikel förklarar löneverktyget i Timma och hur du kan administrera löner via Timma Pro.

Michelle Liljefors avatar
Skrivet av Michelle Liljefors
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innehåll

Inställningar för löner

På sidan Löner kan du automatisera provisionsutbetalningar och löneuträkningar för Användare på salongen. Timma skapar automatiskt rapporter som redovisar hur mycket Salongen ska betala ut i lön och eventuell provision till en särskild Användare.

1. För att komma till Löner, klicka på Mer och välj Löner från listan. Sidan Löner är endast synlig för Administratörer.

1. På lönesidan kan du ställa in lön och provisioner för Användare som inte har ett eget organisationsnummer.

Löner

Du ställer in löneinställningarna för varje enskild Användare. Om en användare har en baslön (timlön eller månadslön) kan du ställa in det i rutan där det står Basbelopp. Bocka i de olika lönetyper som gäller för Användaren. Använd redigera-knappen

för att ändra summan på de olika lönetyperna. Du kan även ändra mellan att ha uträkningen av lönen baserad utifrån en timlön eller en månadslön.

OBS! Löneinställningarna inkluderar inte samtliga löneberättigande arbetstider då uträkningen av dessa kan variera beroende på region. Det är möjligt att lägga till poster för detta manuellt med Lägg till betalning. För att finna aktuella tider för de särskilda arbetstiderna gå till Mer- Arbetstider.

OB-tillägg

Om din salong erbjuder kvällstillägg och eller helgtillägg kan du aktivera dessa under inställningarna för OB-tillägg. Där kan du även ställa in procentuellt tillägg samt från vilka klockslag tilläggen gäller.

Tillägg räknas antingen ut som en procentuell andel av grundlönen, eller som ett fast tillägg på lönen. Du kan välja mellan dessa i inställningarna för OB-tillägg.

Det finns tre nivåer av OB-tillägg som kan alla vara aktiverade samtidigt under olika tider. För att stänga av en av nivåerna, klicka på klockikonen så att den blir röd. Exempelvis visar bilden nedan att OB-tillägget för kvällstider från klockan 18.00 framåt är 6 €/timme. Från 20.00 framåt är tillägget 100€ per timme. Den sista nivån är avstängd men är inställd att vara 150€, men då den är avstängd kommer den inte att adderas på lönen.

Provisioner

Provisioner kan ställas in i rutan döpt Provisioner. Du kan välja om provisionen ska baseras på personen som är angiven som säljare eller som kassör. Förslagsvis bör säljaren vara inställd som provisionsgrundande för arbetsprovision medan kassör bör vara inställd för försäljningsprovision. Detta då salongen oftast är angiven som säljare av produkten. För att ställa in om provisionen ska baseras på om Användaren är angiven som säljare eller kassör, klicka på redigera ikonen. Ytterligare kan du ställa in om provisionen ska baseras på listpris eller försäljningspris. Listpris innebär det priset som är angivet som ut-pris i produktlagret och tar inte eventuella rabatter i beaktning medan försäljningspris hänvisar till det faktiska priset som produkten såldes för inkl. rabatter.

När du ställt in dessa inställningar kan du klicka på Spara-knappen och Användarens löneinställningar är klara!

Semesterlön

Du kan enkelt ställa in och lägga till den extra semesterlönen när dina anställda tar ut betald semester. Räkna ut hur mycket extra din anställd har rätt till under sin semester och lägg in den summan under "Semesterlön" (beroende på de avtal ni följer i er salong).

Du kan läsa mer om semesterlön och hur den är uppbyggd här.

I exemplet nedan, beräknas den anställdes semesterlön ut enligt:

Grundlön = 25 000 kr / månad

Semestertillägg = 25 000 kr * 0,8% = 200kr / semesterdag

Det adderade semestertillägget om 200kr/ semesterdag adderas till lönerapporten när den anställda tar ut betald semester enligt nedan.

OBS!

För att grundlönen ska inkluderas i den utbetalda semesterlönen, måste den anställda ha sina arbetstider inlagda i kalendern och blockera dessa tider med en "Semesterbokning" från "Egen tid". Semester ska läggas in i kalendern enligt bilden ovan.

Skapa en lönerapport

Baserat på de inställningar som du skapat (se ovan) kommer Timma att automatiskt att kalkylera månadslön inkl. eventuell provision och OB-tillägg innan skatt. Du kan även lägga till egna ytterligare poster i med hjälp av Lägg till betalning-knappen.

Välj vilken månad rapporten ska gälla för men hjälp av pilarna. När du valt den månad rapporten ska gälla för, klicka på ladda ned rapport för att skapa rapporten. Klart!

Lägg till betalning-knappen används för att lägga till enstaka eller återkommande intäkter och/ eller lönereduceringar till Användaren. När du lägger till en post med Lägg till betalning-knappen så läggs posten till för varje framtida rapport. För att undvika detta, kryssa i rutan “Spara inställning endast för denna månad”.

💫 Nu kan du enkelt skapa lönerapporter i Timmas löneverktyg!💫