Kaikki kokoelmat
Kassa ja raportit
Lahjakortit
Lahjakorttien ALV-kanta ja raportit
Lahjakorttien ALV-kanta ja raportit

Tässä artikkelissa näytämme kuinka ALV-kantaa voi vaihtaa sekä miten lahjakortit näkyvät raporteilla.

Jessica avatar
Tekijä: Jessica
Päivitetty yli viikko sitten

Lahjakortin ALV-kannan voi valita Toimipiste-sivun kassa-asetuksissa.

Ennen lahjakortin ALV-kannan valintaa suosittelemme lukemaan tämän artikkelin lahjakortin ALV-tasoista. Lähtökohtaisesti ohjeistus on se, että jos liikkeessä on usean eri ALV-kannan tuotteita, lahjakortti voidaan myydä ALV 0%. Tällöin lahjakortilla voi ostaa useamman alv-kannan alaisia palveluita. Verottajan ohjeistus on myös se, että jos liikkeessä on useampi yrittäjä, niin lahjakortit tulee silloinkin myydä ALV 0% ja vasta käytettäessä ALV kohdistuu valittuun palveluun/tuotteisiin/yrittäjälle.

Jos liikkeessä on vain yhden ALV-kannan tuotteita ja palveluita ja kaikki käyttäjät ovat samaa yritystä/liikkeessä on vain yksi käyttäjä, voidaan ALV-kantaa muuttaa.

Jos liikkeessä on useita ALV-kannan tuotteita ja palveluita tai useita eri yrittäjiä (joilla on omat kassat), valitettavasti ei ole mahdollista vaihtaa ALV-kantaa, vaan kenttä on lukittuna.

Kun lahjakorttien ALV-kanta on valittu, tulee se automaattisesti kaikille liikkeessä myytäville lahjakorteilla, eikä kantaa voi erikseen muuttaa kassalla.

Raportit

Raportin erotteluissa käytetyt lahjakortit näkyvät omana maksutapanaan palvelu- ja tuotemyynnissä. Sen lisäksi raportissa on omat kohdat; Lahjakorttimyynti ja Käytetyt lahjakortit.

Lahjakorttimyynti-kohdassa näkyvät myydyt lahjakortit kappalemäärittäin, niiden ALV-kannat sekä se, millä maksutavalla myydyt lahjakortit on maksettu.

Käytetyt lahjakortit -kohdassa näkyy, kuka (Y-tunnusperusteisesti) on käyttänyt raportin ottajan Y-tunnuksella myytyjä lahjakortteja ja näistä on ALV-kantaperusteinen erittely.

Alla olevassa esimerkissä Testi Testaaja Tmi on käyttänyt Timma Oy:n myymiä 0% alv-kannalla myytyjä lahjakortteja 25€ arvosta, eli Timma Oy:n tulisi tilittää 25€ Testi Testaaja Tmi:lle.

💡 Hyvä tietää!

Kun lahjakortti myydään, saadut rahat kirjataan yleensä kirjanpidossa

velkatilille - ei tuloihin.

Lahjakorttimyynnillä ei ole vaikutusta liikevaihtoon. Siinä vaiheessa, kun lahjakortti käytetään se on yksi maksutapa (kuten käteinen tai kortti). Lahjakorttimyynti on kuitenkin hyvä näkyä raportilla, jotta kirjanpitäjä pystyy pitämään kirjaa kuinka paljon velkatilillä on velkaa asiakkaille (avoimia lahjakortteja). Vaikka tällä ei ole vaikutusta liikevaihtoon, niin sillä on vaikutusta taseeseen ja yleisesti yrityksen kassavirtaan.


Vastasiko tämä kysymykseesi?