Siirry pääsisältöön
Lahjakorttien ALV-tasot

Ohjeet lahjakorttien arvonlisäveroon liittyen.

Lari Mykrä avatar
Tekijä: Lari Mykrä
Päivitetty tällä viikolla

Verottajan päivitetty ohje arvoseteleiden (käytännössä lahjakorttien) arvonlisäverotuksesta tuli voimaan 1.1.2020.

Timmaa käyttävälle yritykselle ohje sisältää tärkeää tietoa siitä, tuleeko lahjakortit myydä 0% vai 25,5% verokannalla. Tätä voi muuttaa Timmassa Toimipiste-valikossa, mikäli kaikki liikkeessä olevat yrittäjät työskentelevät saman Y-tunnuksen alla ja kaikki palvelut ja tuotteet sisältävät ovat saman ALV-kannan alaisia. Tarkempaa tietoa lahjakorttien ALV-kannan vaikutuksista raportteihin löydät täältä.

Verottajan ohje ei välttämättä ole erityisen helppolukuinen, mutta sitä on meillä pyöritelty pitkään ja asiasta on keskusteltu myös Verottajan kanssa.

Lahjakorttien myyntivaiheen ALV-kohtelu riippuu uuden ohjeen mukaan muutamasta seikasta:

  1. Käytetäänkö lahjakortti varmasti lahjakortin myyneen yrityksen palveluiden/tuotteiden ostamiseen, vai onko mahdollista, että lahjakortilla ostetaan muun yrityksen palveluita? Kampaamo- ja kauneusalalla on usein tilanne, että liikkeen Y-tunnuksella myydyn lahjakortin voi käyttää esim. suoraan omalla Y-tunnuksellaan palveluita myyvän vuokratuolilaisen suorittamaan palveluun.

  2. Voiko lahjakortilla ostaa vain yhden ALV-kannan alaisia palveluita? Jos liikkeessä työskentelee koulutettu hieroja (alv 0%) tai myynnissä on vaikkapa 14% alv-kannan alaisia tuotteita, voi lähtökohtaisesti lahjakortilla ostaa useamman alv-kannan alaisia palveluita.

  3. Onko varmaa, että lahjakortin arvo riittää koko ostoksen maksamiseen? Käytännössä tämä on varmaa ainoastaan siinä tapauksessa, että lahjakortti myytäisiin koskemaan vain jotakin tiettyä palvelua/tuotetta. Timman kassajärjestelmästä myydyt lahjakortit ovat aina avoimia lahjakortteja, joita voi käyttää minkä tahansa tuote- tai palveluoston maksamiseen.

Nykyisen (Verottajalta sanallisesti vahvistetun) tulkintamme mukaan lahjakortit pitää myydä 25,5% alv-kannalla vain silloin, kun lahjakortti käytetään varmasti lahjakortin myyneen yrityksen palvelun/tuotteen ostamiseen ja yrityksen kaikki tuotteet ja palvelut ovat 25,5% alv-kannan alaisia. Näin on käytännössä ainoastaan liikkeessä, jossa kukaan tekijöistä ei myy palveluita tai tuotteita suoraan omalle Y-tunnukselleen ja kaikki saatavilla olevat palvelut ja tuotteet ovat alv 25,5% kannalla.

Kaikissa muissa tapauksissa lahjakortit tulisi myydä ALV 0% mukaisesti, mikä tekee toiminnasta hyvin paljon helpompaa, kun myyntivaiheessa maksettua arvonlisäveroa ei tarvitse hakea palautuksena takaisin silloin, kun lahjakortti käytetään muun kuin lahjakortin myyneen yrityksen palveluiden/tuotteiden ostamiseen.


Vastasiko tämä kysymykseesi?