Lahjakorttien ALV-tasot

Ohjeet lahjakorttien arvonlisäveroon liittyen.

Lari Mykrä avatar
Tekijä: Lari Mykrä
Päivitetty yli viikko sitten

Verottajan päivitetty ohje arvoseteleiden (käytännössä lahjakorttien) arvonlisäverotuksesta tuli voimaan 1.1.2020. Ohjeistus löytyy tästä linkistä.

Timmaa käyttävälle yritykselle ohje sisältää tärkeää tietoa siitä, tuleeko lahjakortit myydä 0% vai 24% verokannalla. Tätä voi muuttaa Timmassa Toimipiste-valikossa, mikäli kaikki liikkeessä olevat yrittäjät työskentelevät saman Y-tunnuksen alla ja kaikki palvelut ja tuotteet sisältävät ovat saman ALV-kannan alaisia. Tarkempaa tietoa lahjakorttien ALV-kannan vaikutuksista raportteihin löydät täältä.

Verottajan ohje ei välttämättä ole erityisen helppolukuinen, mutta sitä on meillä pyöritelty pitkään ja asiasta on keskusteltu myös Verottajan kanssa.

Lahjakorttien myyntivaiheen ALV-kohtelu riippuu uuden ohjeen mukaan muutamasta seikasta:

  1. Käytetäänkö lahjakortti varmasti lahjakortin myyneen yrityksen palveluiden/tuotteiden ostamiseen, vai onko mahdollista, että lahjakortilla ostetaan muun yrityksen palveluita? Kampaamo- ja kauneusalalla on usein tilanne, että liikkeen Y-tunnuksella myydyn lahjakortin voi käyttää esim. suoraan omalla Y-tunnuksellaan palveluita myyvän vuokratuolilaisen suorittamaan palveluun.

  2. Voiko lahjakortilla ostaa vain yhden ALV-kannan alaisia palveluita? Jos liikkeessä työskentelee koulutettu hieroja (alv 0%) tai myynnissä on vaikkapa 14% alv-kannan alaisia tuotteita, voi lähtökohtaisesti lahjakortilla ostaa useamman alv-kannan alaisia palveluita.

  3. Onko varmaa, että lahjakortin arvo riittää koko ostoksen maksamiseen? Käytännössä tämä on varmaa ainoastaan siinä tapauksessa, että lahjakortti myytäisiin koskemaan vain jotakin tiettyä palvelua/tuotetta. Timman kassajärjestelmästä myydyt lahjakortit ovat aina avoimia lahjakortteja, joita voi käyttää minkä tahansa tuote- tai palveluoston maksamiseen.

Nykyisen (Verottajalta sanallisesti vahvistetun) tulkintamme mukaan lahjakortit pitää myydä 24% alv-kannalla vain silloin, kun lahjakortti käytetään varmasti lahjakortin myyneen yrityksen palvelun/tuotteen ostamiseen ja yrityksen kaikki tuotteet ja palvelut ovat 24% alv-kannan alaisia. Näin on käytännössä ainoastaan liikkeessä, jossa kukaan tekijöistä ei myy palveluita tai tuotteita suoraan omalle Y-tunnukselleen ja kaikki saatavilla olevat palvelut ja tuotteet ovat alv 24% kannalla.

Kaikissa muissa tapauksissa lahjakortit tulisi myydä ALV 0% mukaisesti, mikä tekee toiminnasta hyvin paljon helpompaa, kun myyntivaiheessa maksettua arvonlisäveroa ei tarvitse hakea palautuksena takaisin silloin, kun lahjakortti käytetään muun kuin lahjakortin myyneen yrityksen palveluiden/tuotteiden ostamiseen.


Vastasiko tämä kysymykseesi?